Leeuwenpaal
Paal nummer 1.
Na eeuwenlange grensconflicten bereiken de Staten van Utrecht en Holland in 1719 overeenstemming over de definitieve grens tussen beide staten. De grens zelf dateert reeds uit 1351, waarna in 1356 de eerste grenstekens geplaatst zijn. De grens van Eemnes tot Loosdrecht wordt vanaf 1719 aangeduid door 23 hardstenen palen, die in 1925 hersteld of vervangen worden.

Paal 2 staat waar de Gooiergracht op de Verlegde Laarderweg uitkomt. Enkele tientallen meters van paal 1. De grens maakt daar een West/Oost sprongetje. De oude paal werd in 1940 slachtoffer van een aanrijding. Het gerestaureerde exemplaar is te vinden in het Goois Museum in De Vaart.
De grens gaat verder langs de Gooiergracht Zuid, in de richting van de Utrechtse Dom. Immers, bij de Conventie werd bepaald "dat van daar de voorschreven scheiding voort suydwaarts aen sal lopen linie recht op St. Martens toorn te Utrecht, so verre het district van Eemnes binnendyks streckt".

De nieuwe palen worden in opdracht van de provincies Utrecht en Noord-Holland naar ontwerp van Prof. A.W.H. Odé geplaatst. De oude palen dragen de wapens van het graafschap Holland en Utrecht. Het Utrechtse wapen is een gecombineerd wapen van het graafschap Holland, het bisdom/sticht Utrecht en de stad Utrecht. Bij de nieuwe palen is de leeuw van Holland vervangen door de drie leeuwen van Noord-Holland. De palen zijn gemaakt van natuursteen. Het zijn monolithische langgerekte palen, vrijwel vierkant grondvlak, afgeschuinde hoeken, bovenaan wapens aan straat- en achterzijde.