De oorspronkelijke paal 5 werd in 1952, vermoedelijk door een militaire vrachtauto, vernield en moest dus worden vervangen.
Paal 6 staat midden in een tuin. De oorspronkelijke paal staat in Amersfoort, in de tuin van het stadsmuseum Flehite, weliswaar korter dan origineel, maar voor de rest in redelijke staat.
Rond 1307 ontstond er een conflict tussen de Graaf van Holland en de Bisschop van Utrecht over de moerasachtige wildernis tussen het Gooi en Utrecht. De Eemnessers ontgonnen het moeras steeds verder naar het westen en de Gooiers naar het oosten. In 1535 werd het geschil beslecht. Op last van Bisschop Jan van Arkel werd door burgemeester Lewe Volksaardsz.van Eemnes een paal geplaatst die de grens tussen Holland en Utrecht zou vormen. Hij plaatste die paal zo dicht mogelijk bij de zee(' also naer an der zee, als men ’t lant op die tijt mocht betreden'). Naar het oosten vormde een verlandde kreek die op de Eem uitmondde, de grens en naar het zuidwesten ‘raaide’ de paal op de Domtoren (daar komt de naam Hollandse Rading vandaan!). Die verlandde kreek boog in de buurt van de eerste Leeuwenpaal af naar het zuidwesten en heette toen al Gooyersgracht. Land dat de Eemnessers hadden ontgonnen zou net buiten die raaiing vallen. Daarom werd de Gooiersgracht de grens tot waar de Hollandsesloot begon. Daar versprong de grens 60 meter om verder de lijn (raaiing) van de eerste leeuwenpaal naar de Domtoren te volgen. Die verspringing brengt de grens vanaf paal 6 tot midden op de snelweg en vandaar dus zuidwaards.